Over Ellen

My way

De weg waar ik me het méést bevlogen voel, daar bevind ik me nu: mensen helpen hun eigen unieke weg in het leven te ontdekken. Ik loop een stukje mee op hun pad op zoek naar inzichten en antwoorden op vraagstukken en dilemma’s. Ik geloof erin dat alle antwoorden in jezelf zitten. Als coach zie ik het als mijn werk om anderen te helpen bij die antwoorden te komen. Wanneer ik mensen boven zichzelf zie uitstijgen tijdens een coachtraject is dat iedere keer weer een kippenvel-moment.

Hoe ben ik op het pad van coaching terecht gekomen? Net als veel mensen heb ik mijn weg in het leven stukje bij beetje ontdekt. Vanuit mijn passie voor reizen heb ik met veel plezier jaren in de reisbranche gewerkt, maar er was meer waar mijn hart sneller van ging kloppen. Ik merkte dat ik meer affiniteit met communicatie en teamverhoudingen had dan met de commerciële aspecten van mijn baan. Ook het analyseren van (persoonlijke) problemen en zoeken naar mogelijke oplossingen vond ik al gauw interessanter dan de eigenlijke werkzaamheden.

Na 15 jaar besloot ik dat het tijd werd om andere kanten en passies van me te gaan ontwikkelen. Ik maakte de keuze om te stoppen met mijn baan en een andere weg in te slaan door een opleiding tot NEI therapeut te volgen. Deze methodiek richt zich vooral op het inzichtelijk maken van belemmerende emoties en patronen die mensen verhinderen de beste versie van zichzelf te kunnen zijn. In 2005 startte ik mijn eigen praktijk en volgde nog veel andere coaching opleidingen zoals o.a. Post-HBO Certified Professional Coach en ACT Coaching.

Coaching en Therapie

Doordat ik zowel als coach én therapeut ben opgeleid, ben ik in staat om vraagstukken vanuit diverse invalshoeken te benaderen. Coaching is vooral doel- en resultaatgericht en is gericht op het veranderen van gedrag naar de toekomst. De focus ligt op het ontwikkelen van psychologische flexibiliteit zodat je meer vanuit je eigen kracht en waarden kunt gaan leven. Samen werken we met een hulpvraag die gaat over jouw heden en toekomst. Als blijkt dat onverwerkte zaken in dit proces als een belemmering ervaren worden, dan zet ik mijn therapeutische vaardigheden in om ook hieraan aandacht te schenken en ruimte voor verwerking of acceptatie te creëren.

Als therapeut ligt mijn specialisatie op het vlak van emotie- en gedragsgerichte therapie. Het uitgangspunt in de sessies zijn dan alle mogelijke emoties of gedachten die je belemmeren vanuit je kracht te leven, je te ontwikkelen of waardevolle relaties te hebben. Soms zijn emoties zo heftig dat ze zelfs fysiek ongemak tot gevolg kunnen hebben. We onderzoeken om welke emoties en gedachten het precies gaat, waar de oorzaak ligt en wat de invloed ervan op je gedrag en je omgeving is. Diverse tools helpen je vervolgens te leren omgaan met deze emoties of gedachten zodat je van je kwetsbaarheid je kracht kunt maken.

“De wind kun je niet veranderen, de stand van de zeilen wel”