Je kwetsbaar opstellen. Hoe doe je dat eigenlijk?

Datum

Je kwetsbaar opstellen. Hoe doe je dat eigenlijk? Enne… waarom zou je dat willen?
De afgelopen weken ben ik diverse keren in dit thema gedoken tijdens de Feller Licht workshops ‘De Kracht van Kwetsbaarheid’. Met mijn Feller Licht collega Nathalie de Vries en veel mooie vrouwen hebben we samen het thema verkend. We ontdekten dat het een proces is dat we gaandeweg konden samenvatten met de 5V’s. Kom ik zo op terug.

Maar eerst even over waarom je dat eigenlijk zou willen, je kwetsbaar opstellen? Levert het iets op dan?
Een van mijn eigen eerste ervaringen met me kwetsbaar opstellen – lang geleden tijdens een van mijn eerste banen – leverde me op dat ik uiteindelijk geen contractverlenging kreeg. Op het eerste gezicht niet echt een gewenst effect, zo lijkt het. Dat was overigens ook zoals ik het toen zag. Wat ik daar leerde was dat niet iedere plek geschikt is om je kwetsbaar op te stellen. Snapte ik toen nog niets van, dus het gevolg was dat ik wel uitkeek om nog eens iets soortgelijks te doen. Ik ontwikkelde een soort houding van ‘met mij gaat het altijd goed’ en ‘ik kan alles aan’ die voortduurde tot ik op het pad kwam van persoonlijke groei en ontwikkeling. Tijdens vele opleidingen en trainingen heb ik geleerd dat je kwetsbaar opstellen je ontzettend veel oplevert.

En dan kom ik vanzelf bij de eerdergenoemde 5V’s.
Zo heb je een zekere mate van veiligheid nodig om je kwetsbaar op te stellen. Dat was in mijn eigen ervaring niet het geval. Ik voelde me niet veilig in die setting, dat wist ik wel maar had geen idee dat het dit een soort voorwaarde is om te gaan oefenen met je kwetsbaar opstellen.

Voel je je veilig genoeg, dan levert je kwetsbaar opstellen je een gevoel van verbinding op. Je verbindt je met jezelf omdat alles wat er zich in je afspeelt er mag zijn. Je wijst jezelf niet langer af omdat je vindt dat je zwak bent. Omdat je iets niet gedaan krijgt, je schaamt voor iets of omdat iets je raakt. Heel vaak ervaar je ook verbinding met de ander met wie je je kwetsbaarheid deelt. Je laat iets van jezelf zien waardoor de ander je beter leert kennen en bovendien nodig je hierdoor ook de ander uit meer van zichzelf te laten zien. Waardoor de relatie vaak een hele andere waarde krijgt.

Als je eenmaal zo moedig bent geweest om je kwetsbaarheid te delen levert het vaak een enorm gevoel van opluchting en bevrijding op. Het geeft een gevoel van vrijheid. Je kunt vrijer leven want je hoeft niet langer kwetsbaarheden te maskeren. Dit geeft weer energie en vertrouwen. Vertrouwen in jezelf. In dat je er mag zijn met alles wat er zich in je afspeelt. Dat je helemaal oké bent met al je kwetsbaarheden. Op het moment dat jij er ja tegen zegt, zeg je ook ja tegen jezelf.

Dus ja… je kwetsbaar op durven stellen levert je veel moois op. En nee… het betekent niet dat je nooit meer gekwetst zult worden of je je nooit meer gekwetst zal voelen. Maar dat kan dan weer gevoeld en gedeeld worden!

Wil jij dit ook?
Misschien voel je ook de uitnodiging om dit thema bij jezelf te onderzoeken? Dan is de One Day Retreat ‘Van Kwetsbaarheid naar Kracht’ die Nathalie en ik samen organiseren op vrijdag 30 september iets voor jou.

Tijdens deze heerlijk verzorgde dag voor jezelf ga je onderzoeken wat jou weerhoudt om je kwetsbaar op te stellen èn aan den lijve ervaren wat het jou oplevert als je dat wel gaat doen.

In een veilige setting van maximaal 10 vrouwen op een prachtige locatie in de natuur, verbinden we ons met elkaar en delen we onze kwetsbaarheden. Een aantal mooie vrouwen hebben zich al aangemeld. Jij kunt er ook nog bij zijn. Hier vind je wat er die dag op het programma staat: One Day Retreat “Van Kwetsbaarheid naar Kracht”.

Deel dit bericht:

Meer blogs:

Diensten:

× Whatsapp