Zingeving als je leven ineens verandert

Datum

Eindelijk weer ‘live’ coachen
Hè, hè, na weken skypen en zoomen kan ik eindelijk weer ‘live’ in gesprek met mijn cliënten. Hoe goed onlinegesprekken ook gaan, de meerwaarde van een face-to-face gesprek heb ik echt gemist. En mijn cliënten blijkbaar ook; want iedereen is blij weer ‘echt’ te kunnen komen. Wat me na een maandje ‘live’ opvalt, is dat veel gesprekken gaan over het thema zingeving.

Omgaan met omstandigheden
Door het wegvallen van veel bezigheden in de coronatijd, zijn velen van ons behoorlijk met zichzelf geconfronteerd. Persoonlijk werd ik heel direct geconfronteerd met het thema angst en hoe daarmee om te gaan. Mijn man kreeg corona en hierdoor kwam behalve het covid-19 virus ook het angstvirus in huis. Hierover heb ik in mijn vorige blog al uitgebreid geschreven. Het bleek een perfecte kans om weer eens te oefenen in het omgaan met omstandigheden in plaats van in de stress te schieten.

“De wind kun je niet veranderen, de stand van je zeilen wel”
In veel van de coachgesprekken blijkt dat omgaan met omstandigheden waarover je geen controle hebt, vaak niet makkelijk is. We zijn gewend de touwtjes van ons leven zelf in handen te hebben. Als dat door iets als het coronavirus ineens drastisch verandert, valt het niet mee daarmee om te gaan. Doordat de coronacrisis ons allemaal raakte, zijn veel mensen zich hier ineens bewust van geworden. In mijn praktijk zag ik het echter al vaker bij mensen die een persoonlijke crisis doormaken. Bijvoorbeeld als iemands leven door een burn-out, ziekte of scheiding plotseling een andere wending neemt. Als je leven dan ineens stilstaat – net zoals nu in de coronatijd het geval was – of juist in een rollercoaster verandert. Dat accepteren en leren ermee om te gaan is vaak een hele uitdaging.

Zingeving
Wat heeft zingeving hier nu mee te maken? In de gesprekken van de afgelopen maand zag ik heel helder de parallel tussen de gevoelens die de coronacrisis teweegbracht met die van een persoonlijke crisis. De eerste fase waar je doorheen gaat is de shockfase. Je kunt eigenlijk niet geloven wat er gaande is en neigt soms naar ontkenning of negeren ervan. De balans in je leven is ineens zoek en die wil je liefst zo snel mogelijk herstellen. De fase erna kenmerkt zich door gevoelens van onmacht en overleven. Dit is ook de fase waarin onzekerheid over de duur en de uitkomst van de situatie lastig te accepteren is. We willen nu eenmaal graag weten waar we naar toe gaan in ons leven.

Als de onrust van de eerste fasen wat gezakt is, gaat doelloosheid een rol spelen. En dat was precies waar veel coachgesprekken over gingen. Door het wegvallen van veel normale bezigheden was er tijd over. Hoe kun je die een zinvolle invulling geven? Wat geeft toch voldoening als je niet of nauwelijks nog kunt werken? De afgelopen coronatijd bleek ook voor velen een tijd van bezinning in het algemeen. Wat wil ik eigenlijk met mijn leven en wat is de zin van mijn leven? Hoe geeft ik mijn toekomst vanaf nu vorm? Dit zijn vaak vragen die spelen bij ziekte of burn-out maar ook als je het gevoel hebt dat je iets mist in je leven. Deze vragen kom ik vaak als coachvraag tegen in mijn praktijk.

Ontdek wat jij wilt en hoe je dat bereikt
Als jij je herkent in dit verhaal en deze vragen dan kan coaching je helpen. Een coach begeleidt je met het accepteren van en omgaan met veranderingen als je leven ineens een andere wending neemt dan je had voorzien. Met het vinden van een zinvolle invulling van je leven als oude zekerheden wegvallen.

Herken jij wat John Lennon zong? “Life is what happens to you while you’re busy making other plans”, en zoek je begeleiding en een heldere blik van buitenaf? Ik help je graag ontdekken wat jij wilt en hoe je de stand van jouw zeilen verandert om dat te bereiken. Wil jij ontdekken wat coaching voor jou kan betekenen? Plan een gratis belafspraak voor een kennismaking (30 min.) in zodat we jouw vragen kunnen bespreken.

Deel dit bericht:

Meer blogs:

Diensten:

× Whatsapp