Het coronavirus… een crisis of een kans?

Datum

In deze gekke tijd waarin het coronavirus ons leven bijna volledig beheerst, is het een hele kunst je niet te laten meeslepen door alle berichtgeving hierover. Toch is het mogelijk om met wat aandacht en tijd sterker uit deze stressvolle periode te komen. Dit kan als je bereid bent om de verscholen kansen die deze crisis je biedt, te gaan ontdekken.

Toen mijn man “ineens” door het virus was besmet, bleek ook ik niet ongevoelig voor het angstvirus dat inmiddels rondwaart. Mijn man was zo onfortuinlijk precies op het moment dat in Tirol het virus uitbrak, daar te zijn. Bij thuiskomst was het dus eerst in spanning afwachten of er besmetting had plaatsgevonden en toen dat inderdaad het geval was, voelde ik dat de angst stiekem steeds meer grip op mij kreeg. Ik voelde angst omdat we niet wisten hoe het virus zich zou ontwikkelen en de angst om zelf ziek te worden. Alle goedbedoelde berichten die door vrienden werden doorgestuurd met daarin alle statistieken en horrorscenario’s voerden de druk nog meer op. Ik besefte gelukkig snel dat het me niet zou helpen als ik de angst liet regeren.

Effect van angst
Angst verhoogt het stressniveau in je lichaam en dat heeft een verzwakkend effect op je immuunsysteem. En dàt was nou net wat ik niet wilde. Om zelf gezond te blijven en mijn man goed te kunnen verzorgen was het van groot belang dat mijn immuunsysteem zo optimaal mogelijk kon functioneren. Ik besloot op dat moment heel bewust dat ik deze situatie niet tot een persoonlijke crisis wilde laten leiden.

Crisis zien als kans?
Ik herinnerde me een artikel dat ik van een vriendin uit China doorgestuurd had gekregen toen de coronacrisis daar op het hoogtepunt was. Het ging over het gegeven dat het Chinese woord voor ‘crisis’ uit twee karakters bestaat; het ene betekent ‘gevaar’ en het andere ‘kans’, en met de uitbraak van het virus worden we met beide betekenissen geconfronteerd. Sinds ik jaren geleden voor het eerst hoorde van deze prachtige paradox in één woord, heb ik het vaak in mijn praktijk met cliënten gedeeld en ze de vraag gesteld: “Zou jij de crisis die zich nu in je leven aandient ook kunnen zien als een kans om te ontwikkelen, te groeien”? In plaats van alleen te focussen op het dreigende gevaar.

Wat betekent dit voor mij?
Als ik er dus vanuit ga dat iedere crisis een kans in zich draagt, welke kans zit er dan nu voor mij verscholen in deze coronacrisis in mijn eigen leven? Deze vraag stelde ik mezelf. Zou ik deze crisis, die voor ons allemaal onrust, onzekerheid en angstgevoelens meebrengt, nu zelf kunnen gebruiken om te groeien? Biedt deze crisisperiode mij misschien wel een kans om oude belemmerende patronen te transformeren naar een mindset die me helpt vanuit vertrouwen te leven? In vertrouwen blijven ook als de angstgevoelens me af en toe bekruipen.

Resultaat
En ja, ik geloof zowaar dat ik stappen gezet heb, de afgelopen weken. Ik moest wel. En zo heb ik – overigens niet voor de eerste keer, maar nu wel heel bewust – ervaren dat een crisissituatie echt de perfecte kans is om je krachtbronnen aan te boren. Deze coronacrisis waar ik ineens deel vanuit maakte, was de ultieme uitdaging om mijn aandacht te blijven richten op waar ik zelf invloed op heb en niet in gevecht te gaan met datgene wat ik niet kan beïnvloeden.

Focus op dat waar je invloed op hebt
Nu heb ik geen invloed op het mondiale angstgevoel en ook niet op alle berichtgeving in de media. Maar ik heb wel degelijk invloed op hoe ik me voel en hoe ik om ga met de omstandigheden. Wat voor mij persoonlijk goed werkte om me krachtig te voelen en te blijven vertrouwen op een goed verloop van de situatie was het volgende. Allereerst heb ik ons immuunsysteem goed ondersteund met gezonde voeding en een aantal supplementen. Daarnaast heb ik dagelijks diverse keren een moment voor mezelf genomen om te mediteren. Zo kwam ik terug bij mezelf en werd ik rustig van binnen. Verder heb ik heel actief met Emotioneel Evenwicht gewerkt. Dit is een prachtige methodiek waarmee je sterke emoties die je ervaart kunt accepteren en loslaten. Fysieke spanning vloeit weg en er ontstaat weer ruimte in je hoofd om te focussen op wat je graag wilt ervaren.

5 tips die je helpen de crisis door te komen
Grote kans dat ook jij in deze gekke tijd meer stress ervaart dan anders. Af en toe wat stress kan echt geen kwaad, maar een langere periode van stress doet je gezondheid echt geen goed. Het langdurig ervaren van gevoelens als onzekerheid, onrust, zorgen en angst kan op den duur een chronische vorm aannemen. Chronische stress heeft een uitputtend effect op het immuunsysteem waardoor je weerstand afneemt. En dat is net wat je niet wilt in deze tijd. Juist nu in tijden van onzekerheid en stress is het belangrijk om goed voor jezelf te zorgen. Een goede gezondheid is een kwestie van de juiste balans hebben tussen lichaam en geest. Stress kan de balans verstoren. Wat kun je zelf doen om je stresslevel te verlagen en sterker uit deze tijd te komen?

# 1 Zorg goed voor je lichaam
Goede voeding in tijden van stress kan helpen te voorkomen dat je ziek wordt. Welke voeding zorgt voor voldoende voedingsstoffen om het immuunsysteem en dus je weerstand te versterken? Ik ben geen expert op dit gebied en heb me door een deskundige laten voorlichten; Eet vezelrijke voeding met veel verse (groene) groente en fruit. Bekende voedingssupplementen die je zou kunnen gebruiken als aanvulling zijn vitamine C, D3 (vooral in de winter) en het mineraal zink. Ik adviseer je dit altijd in overleg met een voedingsdeskundige te doen. Verder is het belangrijk om ervoor te zorgen dat je voldoende beweegt en slaapt.

# 2 Geef je emoties de ruimte
In periodes van langer durende stress heeft ons zenuwstelsel gelukkig het vermogen om zich te herstellen. Dat gaat alleen niet vanzelf. Daarvoor is het belangrijk eens bewust stil te staan bij wat je voelt en hoe je emoties invloed hebben op je gedrag. Voel jij je angstig of onrustig? Of heb je zorgen over je gezondheid of je baan? Hoe ga jij om met alles wat je voelt? Mogen je emoties en zorgen er zijn zonder dat je er een oordeel over hebt? Of probeer je ze juist te ontlopen of te onderdrukken? Het (h)erkennen van je emoties en gedachten is een eerste stap op weg naar het ondersteunen en bekrachtigen van jezelf. Vaak ontstaat er al ruimte als alles wat je ervaart er mag zijn, zonder er direct iets mee te moeten of een oplossing te zoeken.

# 3 Laat los wat je niet kunt beïnvloeden
Het ruimte geven aan je emoties is een eerste stap. Wat je verder helpt om stress los te laten, is acceptatie van het huidige moment. We hebben geen invloed op het virus en de gevolgen ervan, maar wel op hoe we ermee omgaan. Als je de huidige situatie kunt accepteren als een feit ontstaat er ruimte om te focussen op waar je wel invloed op hebt. Zoals hierboven al aangegeven heb je invloed op hoe je voor je fysieke en emotionele welzijn kunt zorgen. Verder heb je invloed op waar je je aandacht op richt. Verlies je je in alle informatie over het corona virus en alle gevolgen ervan? Of kies je er bewust voor om de ruimte te gebruiken om het vertrouwen in je eigen kracht en je lichaam te versterken? Mindfulness en meditatie kunnen je helpen je geest en lichaam tot rust te brengen en los te laten wat je uit balans brengt. Verder helpen methodieken als Emotioneel Evenwicht (ook wel EFT genoemd) je nog krachtiger om stress, angst en onrust los te laten.

# 4 Welke kans biedt deze crisis jou
De ruimte die acceptatie en loslaten biedt, kun je gebruiken om te onderzoeken welke kans deze crisissituatie voor jou in zich heeft. Misschien heb je talenten in jezelf ontdekt waarvan je je eerder niet bewust was. Kun je die ontwikkelen en een plaats geven in je leven na deze coronacrisis? Of heb je wellicht ontdekt dat je iets in je leven wilt veranderen na deze periode. Bijvoorbeeld meer thuiswerken en anderen helpen in plaats van alle energie in je werk te steken. Hoe raar het ook misschien klinkt; de stelling dat iedere crisis behalve gevaar ook kansen met zich meebrengt, is zo gek nog niet. Denk maar eens aan mensen die een persoonlijke crisis hebben doorstaan, zoals bijvoorbeeld een burn-out. Vaak zeggen ze dat hoe lastig de periode ook was, ze veel hebben geleerd en er sterker uit gekomen zijn. Het is zelfs vaak een periode geweest waarin ze besloten hun leven radicaal anders te gaan inrichten. Nu is dat misschien niet nodig, maar laat je eens verrassen door nieuwe mogelijkheden en inzichten die deze crisis je te bieden heeft. Òf deze bijzondere tijd. Het is maar hoe je het bekijkt. Wat deze crisis ons in ieder geval biedt is de gelegenheid te ontdekken wat in ons leven het allerbelangrijkste is.

# 5 Wees dankbaar
Door alle maatregelen mogen en kunnen we nu veel dingen niet. Iedereen kent wel de uitdrukking “het glas is halfvol of halfleeg”; ook dàt is maar net hoe je het bekijkt. Als je glas altijd halfleeg is, dan ligt je focus op dingen die niet goed gaan of niet zoals jij zou willen. Je bent geneigd in tekorten te denken in plaats van in overvloed, zoals mensen doen bij wie het glas altijd halfvol is. Als je in tekorten denkt dan is er vaak sprake van onderliggende emoties als ontevredenheid, ergernissen en frustraties. Bepaald geen gemoedstoestanden die bijdragen aan een gezonde en stressvrije mindset.

Hoe doe je dat?
Wat wel helpt is je aandacht richten op waar je blij van wordt. Op wat je wèl nog hebt en kunt. Wat maakt je blij? De natuur die je helemaal tot bloei hebt zien komen? De tijd en aandacht die je aan je huisgenoten kunt geven? Of alle flexibiliteit die we om ons heen zien in allerlei creatieve oplossingen. Een mooie oefening in dankbaarheid is om iedere dag ’s ochtends en ’s avonds drie dingen voor jezelf te benoemen waar je dankbaar voor bent. Zoals voor je gezondheid, de intensieve verbinding met je kinderen, de winkels die nog steeds vol liggen, etc. De dag starten vanuit dankbaarheid geeft je direct een gelukkig gevoel, en wie wil zijn dag nou niet zo beginnen! Alles wat je aandacht geeft groeit, echt waar. Aan jou de keus wat je wilt laten groeien!

Wil je meer weten over dit artikel of ben je benieuwd welke kansen jouw nu geboden worden, stuur me dan even een berichtje.

Deel dit bericht:

Meer blogs:

Diensten:

× Whatsapp