Hoe emoties van invloed zijn op ziekte en gezondheid

Datum

“Tijdens het Congres Integrale Zorg 2019 – INTEGRALE ZORG in de TOEKOMST – zicht op kwaliteit van zorg, heeft Pierre Capel, emeritus hoogleraar experimentele immunologie RUU, bij velen de ogen geopend hoe emoties van invloed zijn op ziekte en gezondheid”.

Zo begint een mail met een uitnodiging voor een workshop over dit thema.
Mijn eerste gedachte bij het lezen van bovenstaande intro is: ‘Ja dûh, dat wisten we toch al lang’. Om me dan meteen te realiseren dat het fantastisch is dat er eindelijk een breder draagvlak (ook in de reguliere sector) voor gecreëerd gaat worden.

Ik ben al jaren een pleitbezorger voor het serieus nemen onze emoties en gevoelens en de link die er is met chronische stress en gezondheid. Opgegroeid als dochter van een vader die kampte met de gevolgen van een oorlogstrauma, heb ik als kind altijd onder hoogspanning geleefd. Dit bleek (achteraf) een perfecte voedingsbodem voor het ontwikkelen van 2 auto-immuunziektes die zich aandienden tijdens en na zwangerschappen.

Zoektocht
De zoektocht naar genezing of in ieder geval een antwoord op de vraag wat de oorzaak van deze kwalen was, verliep in eerste instantie gewoon via het reguliere pad. Daar vond ik noch genezing noch een antwoord op de vraag naar de oorzaken. Gelukkig zijn er voor mij goede geneesmiddelen die helpen en daar ben ik al jaren dankbaar voor.

Maar ergens bleef ik toch hopen op genezing of antwoorden. Iets in me kon zich niet neerleggen bij het idee dat ik gewoon een soort van pech had. Iets in de trant van: ‘de één krijgt last van zijn knie en jij hebt dit, meer valt er niet te weten’, zoals een arts ooit eens als antwoord gaf op mijn vragen hierover. Op zoek naar andere antwoorden kwam ik al snel uit in het ‘alternatieve circuit’. Daar leerde ik veel over de effecten die onze gevoelens en emoties hebben op onze psychische en fysieke staat van zijn. Alleen al door het feit dat er in dat werkveld tijdens de anamnese veel aandacht voor onze emoties en onze levensloop is, kreeg ik de indruk dat er wel een verband moest zijn.

Een van de eerste boeken die ik erover las was ‘The Creation of Health’ van Carolyn Myss & Norman Shealy met daarin de uitspraak ‘Your Biography Becomes Your Biology’ . Kort gezegd gaat het over het feit dat alle ervaringen met bijbehorende emoties die we zowel intern als in context met anderen hebben, effect hebben op alle cellen en weefsels in ons fysieke lichaam. En dan gaat het over negatieve maar ook positieve ervaringen vanuit vroegere en huidige relaties, heftige en traumatische gebeurtenissen en herinneringen, (geloofs)overtuigingen en gedragspatronen.

Neuro Emotionele Integratie (NEI)
Realiseren dat mijn geschiedenis effect heeft op mijn fysieke welzijn en dat wellicht de bron van mijn auto-immuunziektes daar te vinden is, fascineerde me en is de drijfveer geweest om verder op onderzoek uit te gaan. Mijn speurtocht bracht me uiteindelijk op het pad van NEI (Neuro Emotionele Integratie). Een methode die een bijzondere combinatie is van bio-kinesiologie, neurowetenschappen, acupressuur en toegepaste psychologie. Door een ‘gesprek’ aan te gaan met je onderbewuste biedt NEI inzicht in emotionele of mentale blokkades uit het verleden die van invloed zijn op je huidige staat van zijn, zowel mentaal als fysiek. NEI kan de weg vrijmaken voor genezing, groei en ontwikkeling. Alleen al het feit dat er bewustzijn ontstaat, geeft rust en ruimte.

Voor mij zelf betekende dit inzicht in het feit dat ik vanuit mijn jeugd rondliep met veel onverwerkte emoties zoals angst en verdriet. Ik ben me daar jarenlang niet bewust van geweest omdat ik als klein kind leerde te overleven en dat kan alleen als je sterk blijft. Eenmaal inzicht in mijn overlevingsstrategie, onverwerkte emoties en negatieve overtuigingen ontstond er ruimte om oude patronen los te laten en op een andere manier met uitdagingen om te gaan.

Carrièreswitch
Behalve dat mijn zoektocht me antwoorden en inzichten bracht, heeft het me ook op het spoor van een loopbaan verandering gezet. Mijn hele eigen bewustzijnsproces vond ik zo waardevol dat het me inspireerde ook zelf op dit vlak opleidingen te gaan volgen. Inmiddels heb ik alweer bijna 20 jaar een eigen praktijk waarin ik veel mensen heb mogen begeleiden bij het vinden van antwoorden tijdens hun eigen zoektocht. Wat ik heel mooi vind is iedere keer weer te realiseren dat mijn kracht tijdens deze begeleidingstrajecten vooral mijn eigen ervaring is die ik in kan zetten. Begrijpen en kunnen invoelen waar anderen doorheen gaan en ze helpen de diepere oorzaken erachter te kunnen ontdekken en los te laten, maakt het iedere keer weer een bijzonder proces. Het is dan ook mijn missie geworden om tijdens een coachingsproces met mijn bijdrage impact te mogen leveren aan genezing en preventie.

Deel dit bericht:

Meer blogs:

Diensten:

× Whatsapp