Mindful in Italië

Datum

Kort geleden was ik een week in Italië voor een taalcursus. Italië is al jaren mijn favoriete vakantieland en daarom besloot ik jaren geleden dat ik die prachtige taal wil kunnen spreken. We verbleven met onze groep Italië-fanaten in Salerno, een stad onder Napels in het zuiden van het land. Wat meteen opviel was dat de sfeer en mentaliteit in die zuidelijke regio heel anders is dan in het noorden van het land en dus nòg meer verschilt met onze mentaliteit. De mensen zijn ontzettend aardig, ze groeten je vriendelijk op straat en willen graag weten waarom je hun land en stad met een bezoekje komt vereren. Omdat ze zo trots zijn op hun land en cultuur, menen ze het ook echt als ze zeggen blij te zijn dat je er bent. Wat me ook trof was hun generositeit. In restaurants laten ze je graag hun met liefde gemaakte gerechten proeven, voordat je iets kiest. En een drankje van de zaak als welkom of afscheid is ook heel gewoon. Zoals in één van de eettentjes waar de eigenaar ons zelfs een limoncello aanbod als we, na elders te hebben gegeten, langs liepen.

Ik ging op reis met als doel mijn kennis van het Italiaans te voeden (en natuurlijk mezelf met het fantastische Italiaanse eten?), maar ik kwam thuis met veel meer schatten in mijn bagage dan waar ik vooraf op hoopte. Namelijk levenslessen! Daar, op die plek in Italië, verstaan ze echt de kunst om van het leven te genieten, ook al gaat het ze economisch niet erg voor de wind. Mindful in het hier en nu zijn, zit ze in de genen. Na het eten op de een-na-laatste avond stond ik om 22.30 op om naar huis te gaan en de restauranteigenaar vroeg waarom ik zo vroeg vertrok. Op mijn antwoord ‘ik heb morgen een eindtoets en wil op tijd naar bed’ was zijn reactie: ‘in Italia domani non esiste, oggi festiamo e dopo vediamo’, oftewel: morgen bestaat niet in Italië, vandaag vieren we feest en daarna zien we wel. Voor mij was dit de meest waardevolle les van die hele week. We zijn vaak zo gefocust op ons doel, dat we vergeten te genieten van waar we nu zijn en van wat zich nu, op dit moment in ons leven, aandient.

Wil jij ook meer stilstaan bij wat er in je leven gebeurt en daarvan nu op dit moment genieten, ook al heb je doelen waar je naar toe aan het werken bent? Bel of stuur me een berichtje en ik neem de tijd om naar je te luisteren. Wellicht kan ik iets voor je betekenen.

Deel dit bericht:

Meer blogs:

Diensten:

× Whatsapp